“Viure al poble sí, viure al poble no”, va ser el títol d’una xarrada-col·loqui que tenia com a objectiu treure a la llum els Pros i els Contres que hi han a Vilafranca en els aspectes econòmics, socials, culturals,sanitaris, etc.
Com a tot col·loqui ben representatiu, les opinions van ser ben diverses, però la realitat és tossuda i la tendència de les vilafranquines i dels vilafranquins joves segueix com els darrers anys: les vacances, festes i caps de setmana al poble, a treballar i a viure a fora (generalment a Castelló).
- El tancament al poble de diferents empreses, el trasllat de parts significatives d’altres a Castelló.
- La creixen influència de Castelló en la majoria dels aspectes que fan acollidora una població: treball, estudis, diversió, cultura.
- La pèrdua de l’esperit emprenedor.
- El no haber-se fer realitat la reivindicació més consensuada de les diferents convocatòries electorals municipals: El Polígon Industrial.
- Les polítiques contraries a l’equilibri territorial, practicades per tots els partits que han tingut el poder,les quals no han fet altra cosa que beneficiar econòmicament a les grans ciutats, també a les zones costaneres, sempre en detriment de les poblacions d’interior (sempre està l’excepció de Morella).
cuxaro
nov. 30, 2008 @ 21:15:55
M’ha agradat molt el post
Vaig ha donar la meua opinió sobre els temes que planteges.
1. Que s’ha fet malament?
Pensar que tota la vida es viuria de la Marie Claire. No s’ha intentat fomentar altra economia que no fos la de la indústria tèxtil i tots pensàvem que seria per a tota la vida. Ara quan li hem vist “los cuernos al toro” s’ha començat a fomentar la pedra en sec, el turisme rural (més val tard que mai però …)
2. Que caldria fer?
Crec que el camí actual és el correcte. Cal fomentar altre tipus d’economia i sobretot realitzar inversions en tecnologia. S’hauria d’intentar posar facilitats a empreses perquè arriben a la localitat eliminant impost i fins donant ajudes
3. Qui ho tindria que redreçar?
TOTS, des de l’ajuntament, passant pels habitants, fins als Vilafranquins que no vivim en la ciutat
4. La crisi econòmica actual empijorarà o millorarà la situaciò
Si es juguen les cartes bé i s’aconsegueixen portar empreses pot ser una gran ajuda
5. Tenim guanyes i il.lusió els vilafranquins i les vilafranquines de redreçar la situació?
….
Les meues conclusions són:
– Tenim que fomentar la tecnologia i el treball des de casa
– Tenim que ajudar a les empreses económicament
– Fomentar el turisme rural
El que li ha passat a Vilafranca, és el mateix que els passe fa 25 anys a tots els pobles de la comarca. Lo que tenim que fer es apendre dels errors dels altres i no caure en els mateixos
Javi Sorribes
des. 01, 2008 @ 07:34:36
Que s’ha fet malament?
Sobre el que deia Cuxaro, és cert, hem pensat que la MarieClaire sempre estaria allí i no hem diversificat el risc. Però també és cert que això ens ha permés tindre un moviment associacionista més important que la majoria dels pobles d’interior i una varietat de comerços que, sense la MC, no tindria sentit.
També és veritat que, una vegada ens vam donar compte de que la MC no tenia per què durar per a sempre (sobretot amb la venda de part de l’empresa a grups de capital risc)
Que caldria fer?
No ho sé. S’ens va dir durant un temps que la nostra solució era el turisme d’interior, però amb els parcs eòlics i la deshomologació dels Senders Locals del poble, no ho tinc tan clar. De totes formes, sempre he tingut la idea que un sender PR circular que recorregués tots els ports, de forma que es poguera recórrer la comarca dormint una nit a cada poble, seria molt atractiva pels senderistes de fora.
Crec que Paco sí que té raó que un polígon industrial podria maarcar una diferència. Sobretot si les empreses locals tingueren clar que és algo bo per al poble i es traslladaren. Vilafranca és i ha sigut un poble industrial, però amb el trasllat de les empreses a llocs on és més rentable produïr… nse, igual ens toca tornar al sector primari.
Qui ho tindria que redreçar?
Tots. Administracions, vilafranquins, vilafranquins d’adopció (entre els que me conto),… tots.
La crisi econòmica actual empijorarà o millorarà la situaciò.
Les crisi no solen ajudar. No crec que ens beneficie a no ser que esta crisi arribe a magnituds inimaginables i l’èxode rural s’invertisca… cosa que dubto MOLT.
Tenim ganes i il.lusió els vilafranquins i les vilafranquines de redreçar la situació?
Sempre. De pitjors hem eixit.
Joan Centelles
febr. 05, 2009 @ 11:10:47
Primer felicito a Francesc per l’article. El tema es molt interesant i cal debatir-lo. I en bona part comparteixo les vostres opinions, dels dos: Cuxaro i Javier. Acerteu en el analisi que s’ha fet malament?
es pot debatir més que caldria fer? Lo de potencia polígono (analitzant quienes empreses volem que s’instalen, que produirant, quants llocs de treball crearan…i potencia el turisme rural es perfecte. Al 50% els dos.
Qui ho tindrie que adreçar? Vatros. Si ens els trenta anys de ajuntaments democràtics i governs autonómics no s’ha fet res i els ports-maestrazgo i demes zones rurals sempre han sigut els grans oblidats, s’han de canviar als que governen. Sou joves, penseu i a mes a mes penseu bé. Comenceu a mullar-vos i començar a agarrar responsabilitats el futur es vostre, de la vostra generació.
Vos felicito m’agrae el debat… manteniu-me informat i que continue…
obra: anales
jul. 19, 2009 @ 14:10:19
hm.. funny..